De luxe Laika Kreos nu on tour in Nederland

De luxe Laika Kreos nu on tour in Nederland

Laika timmert aan de weg in Nederland. Er zijn inmiddels drie dealers aangewezen en de komende tijd staat het prototype van de nieuwe Laika Kreos bij die dealers in de showroom. Hét moment om eens goed naar deze halfintegraal te kijken.

Eind augustus 2021, vlak voor de Caravan Salon in Düsseldorf, mochten wij het prototype van de Laika Kreos al met eigen ogen bekijken. We waren positief verrast over met name de inrichting van dit topmodel van Laika. De kleurstelling en de gekozen materialen doen zeer warm, luxe en modern aan. Het is allemaal een kwestie van smaak natuurlijk, maar het was echt verrassend anders.

LAIKA KREOS ITALIAANS TOPMODEL

De Laika Kreos is het topmodel van de Italiaanse fabrikant. Ze gaan bij de ontwikkeling dan ook niet over één nacht ijs. In deze camper voelt alles hoogwaardig. Op dit moment hebben we alleen deze uitvoering gezien, waarin strak design met warm hout en stemmige kleuren wordt gecombineerd. Sfeervolle verlichting maakt dat de Kreos aanvoelt als een luxe loft.
Het hout is echt hout. De lichtlijsten lopen langs het plafond via de wand van de keuken door in het aanrechtblad. De lijsten zijn gemaakt van corian, dat heel wit en stevig is, maar zacht aaibaar aanvoelt. De bovenkastkleppen vertonen een lichte knik en de greep om de kleppen te openen is in strak geborsteld roestvrij staal uitgevoerd. Op verschillende plaatsen in het interieur komen we een donkerblauwe kleur tegen die door Laika als ‘Ocean blue’ wordt aangeduid. Onze Marije, die erbij was toen we de camper bekeken, noemde het indigoblauw.

ZELFS AFWASMASCHINE IN DE OPTIELIJST

Nu we toch bij die keuken van de Laika Kreos zijn: op het witte aanrechtblad staat een matzwarte design kraan en ook de kookplaat is uitgevoerd in zwart. Die kraan bevindt zich boven een dubbele spoelbak die deels met een rooster en deels met een plaat in hetzelfde materiaal als het keukenblad is uitgevoerd. Boven de keuken een brede bovenkast met een grote klep. Links, tegen de eveneens corian-wand, plaats voor een compacte koffiemachine. In het prototype vinden we onder het aanrecht een afwasmachine, die natuurlijk optioneel is. Dat is een optie die je meestal alleen in campers van het niveau Concorde of Morelo tegenkomt. Het laat wel zien in welke richting Laika de doelgroep van deze camper verwacht. Kies je niet voor die afwasmaschine, dan komen er lades op die plek lades. Ernaast een keukenkast en eronder nog twee lades.

RUIME RONDZIT, OPTIONEEL HEFBED

De woonruimte heeft een hoekbank met daar tegenover nog een flinke bank tegen de rechterwand. De sfeervolle lichtlijsten rondom de meubels benadrukken zowel de boven- als de onderkant van het meubel. De ronde tafel in dit prototype van de Laika Kreos is groot genoeg, maar biedt ook ruimte om langs de tafel te kunnen lopen. Voorin en boven de zitgroep zien we grote dakramen die veel licht in het interieur toelaten. Optioneel kun je in de Kreos een hefbed voor boven de zitgroep bestellen.

LAIKA KREOS INCLUSIEF WELLNESS

Lopen we door naar achteren, dan zien we een badkamer die direct aan een wellness doet denken. De associatie komt waarschijnlijk doordat de wanden van de douche zijn uitgevoerd met hetzelfde houtdesign dat we ook op de bovenkasten zien. Dit keer in smalle stroken die zelfs op de vloer van de douche zijn aangebracht. De douche is trouwens een regendouche. Dat kan ook makkelijk, want de Laika Kreos is uitgerust met een 210(!) liter schoonwatertank. Tegenover de douche vinden we het separate toilet. Ook daar een wastafel met corian-afwerking. Grote spiegels waarachter de kastjes zijn verborgen. Ook hier – helemaal in stijl – strak hout, grijze leisteenachtige decors en indigoblauwe accenten.

ENKELE BEDDEN EN EEN GADGET IN DE GARAGE

Helemaal achterin de camper, bovenop een ruime garage, vinden we de enkele bedden die natuurlijk zijn te transformeren tot een groot knuffelparadijs. De bedden zijn 2 meter lang en 80 centimeter breed. Rondom de bedden zijn bovenkasten aangebracht met in de hoeken een plek voor een bril of horloge. Onder het bed de ruime garage die van kleppen in plaats van deuren is voorzien. Aan de linkerkant zien we een Italiaans grapje, er is namelijk een speciale plek voor tien flessen waar wij natuurlijk de prosecco al zien staan. Ook zijn er in de garage luikjes die toegang geven tot de dubbele bodem. Je kunt zo bijvoorbeeld bij de watertanks.

TOPMODEL OM VAN TE WATERTANDEN

Eerlijk is eerlijk, het is allemaal een kwestie van smaak. Maar laat design maar aan de Italianen over. Laika schakelde er het Italiaans designbureau GFG Progetti voor in. Als je in deze Laika Kreos stapt, doet het ‘wohnfühlen’ van Bürster toch een beetje gekunsteld aan. De camper meet op een centimeter na acht meter en is 2,99 meter hoog. Geen kleintje, maar dat past ook niet bij zijn statuur. De vorige Kreos was gebaseerd op een Iveco-chassis en alleen daardoor al een grote jongen. Laika kiest nu voor de Fiat met AL-KO chassis dat 4500 kilo mag wegen. De hele opbouw is van aluminium sandwich panelen die met hoogwaardig XPS-schuim zijn geïsoleerd. Voor verwarming zorgt een ALDE vloeistofverwarming. De geheel nieuwe achterwand is niet alleen imposant; hij maakt direct duidelijk dat er een bijzondere camper voor je rijdt.
Omdat er op dit moment alleen een prototype is, is er nog geen definitief gewicht bekend. Maar reken erop dat deze camper niet voor het rijden met een B-rijbewijs beschikbaar zal komen.

HALFINTEGRAAL 5009 L NU IN NEDERLAND TE BEKIJKEN

De Laika Kreos 5009L is op dit moment in Nederland te bekijken. Hij is on tour langs de drie dealers.

Origineel artikel: De luxe Laika Kreos nu on tour in Nederland – Campingtrend